ISAF Youth Sailing World Championship igång!

Onsdag 6/7

Hela svenska laget är på plats, totalt tio stycken! Vi landade i Zadar, Kroatien i onsdags kväll och käkade våran första gemensamma middag med teamet – Kul!!

Torsdag 7/7

Efter lite strul med det nya boendet, en lite besvikelse men inget vi kunde påverka, så kom vi ner till klubben och hämtade ut våran sprillans nya 29er. Trots t-shirt, shorts, solkräm och solglasögon var det riktigt varmt! Båten stod i solen och det var svårt att hitta skugga, till slut blev masten så varm att man brände sig på den!! Med tanke på värmen och att båten vi fick var helt nermonterad tog det lång tid att rigga upp och vi kom inte ut på vatten förrän klockan var  runt 4-5. Vi körde en stund och kände på båten, sedan in igen för att fixa till lite små detaljer som missat! Kvällen avslutades med att Jakob och Anders gick igenom seglingsföreskrifter och praktisk information.

Fredag 8/8

Dan före den stora dagen. Vi hann med ännu mera meck, båten är snart maximalt optimerad trots de stränga kraven på vad man får göra och inte göra!
Vi hade sedan ett tune-up race vid halv två tiden som gick – till min förvåning – enligt de flesta regler och där de flesta seglade klart hela banan. Det brukar annars vara väldigt få som seglar enligt reglerna eller seglar hela banan när det är ett tune-upp race.
Vi seglade bra och rundade top 5 på första kryssen, det blåste lite mer än max-häng vilket betyder än 7-8 m/s. Vi tog det sedan lite lugnt för att spara på krafterna i det varma klimatet och tappade därför lite. Motståndet är stenhårt och minsta felbeslut kan resultera i  kraftiga förändringar i resultatlistan.

Efter en första middag med teamet på våran “favorit resturang”, så började vi göra oss i ordning för fotografering och invigning som utgick från klubben. Vi åkte i bussar från klubben till centrum av stan. Där hade de byggt upp en scen mitt i kanalen med en läktare på sidan. Vi satt på läktaren och runt om på broar och gator så stod det hundratals ickeseglare och hjälpte till att höja stämningen på den maffiga invigningen. Den bestod av  av det mesta högmusik, dansare, ribbar med flaggor, plast hästar som dykare puttade runt i vattnet, livesångare, välkomstprat, presentation av alla nationerna och sist men inte minst så hade enligt traditionen varje nation med sig en lite mängd vatten från sitt eget land. Vi från Sverige hade stolt med lite vatten från Bergslagen som vi delade med oss av och blandade tillsammans med de andra nationernas vatten i en stor skål. Skålen blandades runt av självaste havsguden själv. Den här traditionen ska likna den man har på OS, os-elden!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s